torstai 27. marraskuuta 2014

Menee yli hilseen...


Tarkoituksenani ei ole täällä puuttua politiikkaan, mutta nyt en malta olla sitä tekemättä. Nimittäin tämä ns. tasa-arvoisen avioliittolain pyörittely on saanut niin eriskummallisia näkemyksiä eri medioissa, että alan itse olla aika äimänä. Sinänsä hyvä että mielipiteitä on, koska sillä yleensä luodaan moniulotteisempi kuva asiasta. Ja hyvähän se on keskustella, mutta nyt tuntuu että asian ydin on tainnut unohtua. 

Minä kuulun siihen porukkaan, joka ei kannata tätä lakialoitetta. En ymmärrä, miksi homoseksuaalien pitää saada jotain, joka on jo tarkasti määritetty kahden eri sukupuolen asiaksi ja joka on universaalisti käsitetty samoin. Toki on poikkeuksia, mutta valtaosassa kulttuureja avioliitto tarkoittaa kuitenkin samaa. Yksinkertaisesti, miksi homoille ei ajeta homoliittoa?

Olen törmännyt niin fb:ssa kuin lehtien palstoilla siihen, että kaikille olisi suotava rakkaus. Mutta eikai oikeasti rakkautta (siis tunnetta!) aleta lailla määrittelemään..? Eikai tässä oikeasti ajeta sitä, että kuka saa ketäkin rakastaa? Tai jos näin on niin olen itse ymmärtänyt lakialoiteasian aikasta väärin. Ja jos näin on, olisiko aika herättää homoseksuaalit todellisuuteen, että laki ei oikeasti heitä kiellä rakastamasta. Eli anti mennä vaan!

Ja onko nykyinen avioliitto epätasa-arvoinen? Keitä se syrjii? Avioliittoon on lupa oli homoseksuaali tai hetero (sitä ei laki määritä), kunhan sen solmii vastakkaisen sukupuolen kanssa ja kyseessä on täysi-ikäiset ihmiset. Se, että tämä määritelmä on olemassa, ei tarkoita sitä että siinä ketään syrjitään. 

Tästä keskustelusta mieleeni tulee nämä muut sukupuolineutraalit asiat. Joku aika sitten pinnalla oli sukupuolineutraalit pukuhuoneet... Jep, oikeasti! Jos nyt on sovittu että miehet ja naiset vaihtavat vaatteitaan eri huoneissa, niin onko sekin oikeasti epätasa-arvoista? En ymmärrä! Tuttavani sanoikin hauskasti, että eihän tasa-arvon nimissä naiset nosta meteliä kun eivät pääse miesten koripallojoukkueeseenkaan. Tai päinvastoin. Niinpä! Edelleen katsomme mielenkiinnolla Leijonien jääkiekon MM-kisojakin, eikä tällä 2000-luvulla siellä vieläkään luistele naisia seassa. Olisiko siihen kenties joku ihan fiksu syy?

Sitten lakialoitteen puolestapuhujat vetoavat lapsien hyvinvointiin. Ihana ajatushan se on, että jokainen lapsi voisi kokea kahden rakastavan ihmisen läheisyyden elämässään. Mutta onko ongelma , siis rakkauden puuttuminen lapsen elämässä, eri sukupuolissa? Ja onko sateenkaariperhe lapselle pelastus? Itse en jaksa sitä uskoa.

Paljon on lapsia, joiden asiat on huonosti. Kertoohan siitä liian monet lapsisurmatkin. Uskallan kuitenkin väittää, ettei syy ole biologisten vanhempien läsnäolossa tai siitä, ettei lapsi ole kasvanut sateenkaariperheessä. Sateenkaariperheet ovat niin marginaalinen ryhmä verrattuna perinteisiin, ettei lasten oloista voi järkevästi todeta, kummassa perhemallissa lapsi voi paremmin. Ongelma on siis jossain muussa, johon pitää löytää ratkaisu. Lakialoitteen läpimeno ei sitä taida ratkaista. 

Sateenkaariperheen lapsella on aikamoinen tilanne edessään kun kasvaa aikuiseksi. Hänellä onkin kolme vanhempaa. Ja se ei ole pakon sanelema asia, niinkuin yleensä esimerkiksi nykyiset adoptioasiat ovat. Se on kahden aikuisen halu saada itselleen lapsi, rakkauden hedelmä. Tämä ei siis millään lailla lähde lapsen tarpeista, vaan aikuisten. Homoseksuaalit ei hyvällä tahdollakaan kykene hankkimaan lasta ilman sitä kolmatta osapuolta, joten onko se lapsen edun mukaista tai edes luonnollista? Sellaiseksikin kun asiaa on luonnehdittu. 

Viimeksi Posse-ohjelmaa katsoessa Teuvo Loman kertoi avioliiton olevan mukava siksi, että saisi kirkkohäät. Tämä on ollut pitkään asia, joka on mennyt minulla kaukana hilserajan... Miksi haluta viettää itselle merkittävää juhlaa paikassa, jonka oppeja ei allekirjoita? Ja tämä pätee muihinkin, jotka kuuluvat kirkkoon vain saadakseen kirkkohäät. En vain ymmärrä. Minä halusin papin aamenen, koska se on oman uskoni mukaista. Mutta mieleen ei edes tullut järjestää hääseremoniaa muualla kuin oman uskontokuntani puitteissa. Vai olisiko lakialoite paikallaan, että kristitty voisi saada moskeijassa viettää häät nyt kun muslimien määräkin on noussut maassamme?

Tällainen vuodatus tällä kertaa, ohi aiheiden, mutta purkaus tämäkin. Pahoittelut tästä lukijoille! :)

3 kommenttia:

  1. Nuo pahoittelut tuli kyllä tarpeeseen. Kaikille meille homoseksuaaleille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi SR!

      Pahoittelin siis blogin aiheeseen liittymätöntä kirjoitustani. Mutta asiasta on selvästi monenlaista mielipidettä. Omasta ystäväpiiristä löytyy homoseksuaaleja, eivätkä he tai heidän suhteensa tuota minulle päänvaivaa. Hyväksyn heidät - ja teidät muutkin - ihmisenä kuin kenet tahansa. Vaikka ymmärränkin mitä lakialoitteella yritetään hakea, ei perustelut sille ole minua vakuuttanut. Eikä avioliittolakiin kajoaminen siksi vaikuta oikealta. Mutta tämä on minun mielipiteeni. Sillekin on onneksi tilansa tässä maailmassa :)

      Purin näitä omia ajatuksiani maailman menosta nyt tänne, mutta blogini ei koske poliittisia asioita ja on jatkossakin sitä mistä aloitinkin :)

      Poista
  2. Pari linkkiä vielä aiheesta:

    http://www.seurakuntalainen.fi/blogit/cam-joen_sillalta/1034/miksi_perinteinen_avioliitto_oli_jo_menetetty

    http://timosoini.fi/2014/11/valtava-palautevyory/

    Hyviä pointteja!

    VastaaPoista