tiistai 21. lokakuuta 2014

Postia psykiatrilta


Lääkärit ovat ne oljenkorret, joihin tartutaan kun hätä on suurin. Siksi heiltä odottaakin ehkä jopa ihmeitä, tai ainakin sitä apua. Tänään kuitenkin sain sähköpostia psykiatrilta, joka ei suostunut ottamaan minua vastaan, koska olen käynyt myös toisella psykiatrilla.. En yksinkertaisesti tiedä mitä ajatella! Tai ainoa tulkintani on se, että hyvin herkkänahkainen lääkärin täytyy olla jos loukkaantuu potilaan "syrjähypystä". 

Kaikki lähti siitä, että kävin ensin työterveydeyshuollon kautta psykiatrilla. En vointini vuoksi kyennyt hakemaan heti kuntoutuspsykoterapeuttia itselleni ja päätimme kokeilla kunnallista puolta. Sieltä terapia järjestyikin kerran viikossa tai kahdessa. Se oli hyvä alku ja sain kerätä voimia psykoterapeutin etsintään myöhemmin. Samalla päätimme psykiatrin kanssa, että siirtyisin kunnallisen psykiatrin hoitoon, jotta minun ei tarvitse huolehtia tiedon kulusta kahden eri tahon välillä. Tämä kuulosti ihan hyvältä. 

Päätin pyytää tämän ensimmäisen psykiatrin lausuntoa kun valitin kuntoutustuen hylkäyspäätöksestä. Toisen lääkärin näkemys voisi tukea kuntoutustuen puoltamista. Näin ainakin maallikkona ja hylkäyspäätöksestä säikähtäneenä ajattelin. Samalla kävimme läpi tilannettani muutenkin ja päädyimme kokeilemaan toista mielialalääkitystäkin. Enpä arvannut, että kunnallinen psykiatri tämän kuultuaan toteaisi hoidon päättyvän heidän taholta. Tämän päiväisessä sähköpostissa psykiatri kertoo sen olleen vieläpä minun tahtoni... 

Tiedän, että oma pääni pätkii ja ajatus jumittaa. Ei kuitenkaan näin pahasti! Tuntuu kurjalle, että lääkärin taholta vääristetään asiaa heille paremmaksi. Omatunto on ehkä siellä nyt hyvä, mutta minun tilannettani potilaana tämä ei helpottanut. Toisaalta, eipä sitä tee mielikään olla sellaisen lääkärin potilaana, jonka kanssa ei samaa aaltopituutta löydy. 

Ensimmäisestä kuntoutustukihakemuksen hylkäyspäätöksestä tämän kunnallisen psykiatrin sekä kuntoutusohjaajan mielipiteet olivat mielestäni aika erikoiset. Heidän mielestään minun kannattaa hylättyä hakemusta ajatella positiivisesti, sillä nyt asiaani on reagoitu, minut on huomattu ja kuntoutukseeni ollaan valmiita panostamaan. Tähän psykiatri tämän päiväisessä sähköpostissa vielä viittasi. Hän vielä mainitsi, että hänhän on myös suositellut minulle mm. kuntoutuskurssia ja psykoterapiaa toipumiseni tueksi. 

Ajatus saattaa taustalla olla fiksu (niin yritän ainakin ajatella), mutta tekisipä mieli tietää kuinka terapian myötä tililleni tulisi rahaa, koska sehän maksaa minulle itsellenikin. Eikä varmasti viikko kuntoutuskurssillakaan ole keino saada toimeentuloa. En siis osaa kuntoutustuen hylkäyspäätöstä mitenkään nähdä positiivisena. Se on ehkä jälkeenpäin sitä, jos voin joskus huomata tämän kaiken taistelun tehneen minusta vahvemman. Juuri nyt se kuitenkin syö voimia ja lisää oireitani eikä näin edistä toipumistani mielestäni mitenkään. 

6 kommenttia:

  1. Tuttua. Ei omalta kohdalta, mutta kaverin. Hän kävi siis ensin yleislääkärillä, minkä jälkeen siirtyi psykiatrian polille. Hän ei kuitenkaan lopettanut yleislääkärillä käymistä, koska tarvitsi keskusteluapua todella paljon. Hänen psykiatrin polin psykiatri suuttui tästä. Psykiatri kielsi yleislääkärillä käynnin, kaveri ei suostunut.

    Ja jotta tästä tulisi vielä monimutkaisempaa, niin.. Minun omapsykiatrini on tuon kaverin psykiatrin aviomies. On vaikeaa ollut itselle, kun en ole tykännyt kaverini kohtelusta. Mutta eipä sinänsä ole huvittanut omapsykiatrille hänen vaimoaankaan haukkua..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erikoista käytöstä! Näin taas maallikkona ajattelee, että samahan tuo mitkä tahot asiassa on mukana kunhan homma tulee hoidettua. Eli kunhan potilas paranee, yhteistyössä tai ei. Mutta ei näköjään.

      Poista
    2. Täällä oon kyllä huomannut selvästi, ettei psykiatrit yhtä köyttä vedä. Psykiatrian polilla on omaa koulukuntaa (ne, joiden kanssa en tuu toimeen) ja sitten opiskeluterveydenhuollossa (YTHS), jossa itse käyn, edustaa psykiatri toista koulukuntaa. Hänen kanssaan tuun loistavasti toimeen. Ja hän on ollut töissä myös tuolla psykiatrian polilla, mutta onneksi häntä ei siellä ns. aivopesty..

      Poista
    3. Just... onpa harmi kuulla! Vaikka itsellä on reippaan vuoden kokemus tästä saikulla olosta niin nyt oli ensimmäinen kerta kun törmäsin tällaiseen. Mutta eipä näköjään tavaton kokemus. Onneksi sentään on vielä ne lääkärit, joihin voi luottaa!

      Poista
    4. Ite oon ollu jo neljä vuotta sairaslomalla ja.. on tullut koettua vaikka mitä ikävää. Mielenterveyspuolella on mielestäni ainakin täällä paljon kehitettävää. Mutta onneksi on tosiaan omapsykiatri ja terapeutti, joihin voi luottaa. Ilman heitä.. En halua edes ajatella.

      Poista
    5. Mielenterveyspuolella taitaa olla paljon tehtävää vielä pitkään... sairastuneita riittää. Toivottavasti ne ikävät kokemukset kuitenkin olisi nyt takana sinullakin ja saisit keskittyä toipumiseen!

      Poista