lauantai 30. toukokuuta 2015

Asian vierestä, mutta kun harmittaa


Kirjoittamisen terapeuttinen voima tulee nyt tarpeeseen, koska harmittaa. Eikä asialla ole kummemmin tekemistä sairastamiseni kanssa, mutta elämäähän täällä päiväkirjassani pohdiskelen ja puran, joten sallittakoon tämä sivuraiteilla poikkeaminen. 

Asumme lapsiperheiden suosimalla alueella. Olemme niitä harvoja, joilla ei ole lapsia, ainoastaan koiria. Alueella ei ole lapsille omaa leikkipaikkaa, mikä on suuri harmi. Omat pihat toki löytyy, siellä trampat sun muut, mutta yhteistä aluetta ei ole. No, asumme päättyvän tien varrella, joten tiestä on tullut lasten ja vanhempien kohtaamispaikka. Siinä leikitään, pelaillaan ja jutustellaan. Tämä ei ole huono juttu niin kauan kun meno on turvallista ja muutoinkin toiset huomioon ottavaa. 

Aiemmin, kun alue oli vielä rakenteilla, lapset saattoivat kulkea huolettomasti myös toisten pihoilla ja meidänkin piha on toiminut niin pulkkamäkenä kuin hyvänä vauhdinottopaikkana pyörillä. Eilen ajomme omaan pihaan oli blokattu maaleilla ja säbäpelillä. Näihin molempiin tilanteisiin olemme puuttuneet ja mielestämme ihan syystä. 

Alueellamme on oma Facebook-ryhmä, jossa asia sitten otettiin esille. Arvaahan se, ettei valitukset ole mukavia, mutta eipä kivaa ole itse valittaminenkaan. Sen tekee kun asia on itselle tarpeeksi painava. Tai niin ainakin pitäisi olla. Kommentteja asia ei ole kerännyt yhtäkään, mutta väitän olevani ihan hyvä ihmistuntija ja yhden naapurin vastahakoisen tervehtimisen jälkeen aavistelin, että asia on puhuttanut. 

Arvaukseni osui oikeaan. Tänään yksi naapuri tuli meidän juttusille, ehkä hieman uhmakkaanakin. Olimme menneet sanomaan asiasta, joka oli ehkä jopa väärin. Naapuri kertoi, että lapsiperheet olivat asiasta keskenään jutelleet ja olleet pahoillaan meidän kommentoinnista. Ymmärrän sen, kritiikki harvoin on nautinto kuulla, mutta entäpä se toisenkin tahon kuuleminen ja yritys ymmärtää? 

Minusta on enemmänkin kuin hyvä, että asiasta tullaan keskustelemaan kasvotusten, koska minun mielestä puhumalla asiat ratkaistaan. Meidän kommentti oli Facebook-ryhmässä, koska ovelta ovelle emme lähteneet ajatustamme tarjoamaan, vaikka olisihan se se kaikista järkevin keino ehkä ollutkin. Lapsiperheitä kun vain on niin paljon, ryhmän käyttö tuntuu paremmalta. Ja ryhmä kai on sitä varten perustettukin, että siellä yhteisiä asioita keskustellaan. 

Kummallista ja harmittavaa asiassa on kuitenkin se, että puhumaan tulee naapuri, jonka pesueesta ei ollut tässä jutussa edes kyse. Ja nimenomaa harmittaa, että tämäkin naapuri tuli juttelemaan, kun oli ensin juhlissa kumonnut muutaman juoman. Siitä taisi pieni alkukeskustelun uhmakkuuskin johtua. Emme tiedä ketkä asiaa ovat meidän kuulematta pohtineet, mutta ennemmin itse ottaisin sen kasvotusten keskustelun kuin käytöksestä rivien välistä viestitetyn loukkaantumisen. 

Joskus tuntuu, että olen allerginen ihmisille ja että sisimmässäni asuu jonkin asteinen erakko. Muitakin keskusteluja seuratessa on tullut huomattua, ettemme me ihmiset enää kestä kritiikkiä. Se ei vain ole rakentavaa meille eikä omiin tekemisiin ole toisilla mitään lupaa puuttua. Meidän pitäisi saada elää pumpulissa, jonne kukaan ei tuo huonoja viestejä, ainoastaan hyviä. Kenenkään ei pidä kokea mielipahaa. 

Ehkä asia ei noin kärjistetysti ole, mutta monessa asiassa sitä saa kokea olevansa ulkopuolinen ja väärässä. Lapsettomana minulla ei ole asiaa puuttua lapsiperheiden asioihin (vaikka se omaa elämää koskeekin). Koiraihmisenä käytän koiraani väärässä paikassa tarpeillaan ja niiden jätökset erityisesti keväisin nousee ongelmaksi. Lisäksi väärässä olen maailman menossa, olen tiukkapipoinen hihhuli ja suvaitsematon. Listaa kai voisi jatkaa loputtomiin. 

Mutta juuri kun olin ajatellut, että mikäs tässä nykyisessä paikassa on asustella. Ehdin ajattelemaan, ettei meillä ole kiirettä tästä muuttaa, vaikka omakotitalosta ja rauhallisemmasta asuinympäristöstä olemme haaveilleetkin. Nyt tuntuu taas siltä, että ehkäpä sitä voisi kuitenkin vilkaista myytävien talojen tarjontaa. Mitäpä sitä itseään tai naapureita harmittamaan, kun vaihtoehtojakin ehkä on. Vai jokohan sinne Marsiin on ensimmäinen kuljetus lähdössä?

Huoh.... 

4 kommenttia:

  1. Itse en pitäisi siitä, että naapurin lapset leikkisivät omalla pihallani. Haluaisin istuttaa pihani täyteen puita ja kukkia, enkä pitää pihaani minään naapurin lasten vauhdinottopaikkana. Vaikka pidänkin lapsista ja haluan niitä myös itse joku päivä, en varmasti olisi ymmärtänyt tämänkään vertaa lasten leikkimistä pihallamme kuin sinulla on ymmärrystä riittänyt. Mielestäni kommentointisi asiasta on siis ollut enemmän kuin paikallaan! :) Kurjaa kuitenkin, että olet saanut naapurien vihat niskoillesi otettuasi asian esille. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin itsekin ajattelen. Vieläpä kun tykkään lapsista itsekin, vaikka itsellemme ei semmoisia ole tullutkaan. Minusta olemme aika hyvin nielleet kaikenmoiset jutut täällä (noidenkin lisäksi on postilaatikosta löytynyt kiviä ja hiekkaa ja rakettiroskia siivottu auton päältä ja pihasta uuden vuoden jälkeen sekä ikkunan taakse on tultu katsomaan koiriamme), mutta eihän näitä muut mieti kuin me. Mehän niitä tylsimyksiä ollaan. Mutta onko tämä sitten sitä mistä uutisoidaankin, että opettajat saavat jopa uhkauksia vanhemmilta kun puuttuvat lapsen käytökseen ja harrastuksissa valmentajat saavat varoa nahkaansa? Maailma ainakin on muuttunut paljon niistä ajoista kun itse olin lapsi! Onko silloin ollut sitten liian tiukka kuri? No, itse ottaisin edelleen ennemmin sen kuin tämä missä lapset määräävät kuinka maailma pyörii... Mutta me yritetään jatkaa eloa täällä ja olla ärsyttämästä naapureita enempää :)

      Poista
  2. Ei kenenkään lapsilla ole oikeus tulla toisten pihoille leikkimään tai kurkkimaan ikkunoista! Ja sitten koirista jaksetaan valittaa, huoh, itse olen nimenomaan koiraihminen enkä ymmärrä koirien syyttelyä. Mulla ei itsellä lapsia (en ole halunnut!), ehkä ei mulla sitten ole järin ymmärrystä lasten suhteen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, olenkin miettinyt kuinka paljon erilailla sitä itse miettisin näitä tilanteita jos minulla olisi lapsia. Toisaalta, ystävälläni on lapsia ja hän on aika topakka älähtämään jos naapuruston lapset ovat heidän pihallaan luvatta, saati jos trampalle menevät kysymättä. Meitä on näköjään erilaisia ja me tiukkiksimmat olemme ne pahikset. Vaikka tämä meidänkin juttu alkaa olla ihan ok omassa mielessä niin eipä siitä kuitenkaan mihinkään tahdo päästä, että itsellä on syyllinen olo. Ja kieltämättä mietin, että enpä minäkään taida olla vanhempimateriaalia näiden ajatusteni kanssa!

      Poista